Wednesday 30 June 2010

Ostoksia Suomesta

Ihana juhannus Suomessa on ohi mutta tuliaiset on sitäkin mukavampia. Mulla taisi karata mopo ihan kokonaan hankintojen kanssa :-) Olin jo joku aikaa sitten tehnyt tilauksen Bake and Partystä sekä Kakkusankareista ja ne odottikin mua mun vanhemmilla. Kävin vielä sen lisäksi ostoksilla Tiimarin kakku puolella sekä ihan tavallisessa ruokakaupassa. Ei mun matkalaukkuun sitten juuri muuta mahtunutkaan.


Juhannuksen leipomuksista on tulossa vielä myöhemmin päivitystä, kunhan saan kuvat mun vanhempien kamerasta.

Wednesday 23 June 2010

Sacher, tuo taatusti tunnetuin itävaltalainen

Kävin eilen Sacherilla ostoksilla ja ihailemassa heidän kakkuja ja leivoksia. Mukaan tarttui tällä kertaa vain suklaajuomajauhe. Vierailusta innostuneena päätin kirjoittaa tänne tällaisen "pienen" Sacherpläjäyksen.


Tarinan mukaan Itävallan silloinen ulkoministeri Klemens von Matternich halusi tarjota korkea-arvoisille vierailleen erityisen herkulliselle maistuvan jälkiruuan. Samaisena päivänä kuitenkin kokki oli sairastanut ja käsky kävi 16-vuotiaalle oppipojalle Franz Sacherille. Juhlavieraille tarjoiltu suklaakakku oli menestys. Oppivuosien jälkeen Sacher työskenteli itsenäisenä yrittäjänä, oli hyvin suosittu ja alkoi jälleen valmistaa kakkua, jota kutsuttiin "Sacherin kakuksi".

Tänä päivänä Itävallassa kiistelevät Sacher ja Demel kuka itseasiassa Sacherkakun on keksinyt. Sacher on kuitenkin ainoa, joka saa kakkua "Original Sacher-Torte" nimellä myydä, tästä on ihan oikeuden päätös. Itse olen käynyt ainoastaan Sachrilla enkä osaa sanoa kummoinen tuo makuero näissä kakuissa on. Cafe Sacherissa on kuitenkin aina kova tungos ja pöytää joutuu odottamaan vähintäänkin tovin. Mene ja tiedä mikä on totuus, Franz Sacherin kuitenkin väitetään keksineen kakun vuonna 1832.

Noin hieman asian vierestä, Sissi oli hyvin ihastunut Demelin karkkeihin ja herra Demel kävi aina henkilökohtaisesti toimittamassa tilauksen keisarinnalle.

Tästä linkistä voi käydä katsomassa valmistusprosessia Sacherilla vaikka ei saksaa ymmärtäisikään. Ja näkyy videolla myös vilaus kaunista Wienin keskustaa :-)

Erilaisia reseptejä löytyy maailmalta huima määrä. Alkuperäinen resepti on tietenkin tarkkaaan varjeltu salaisuus ja kuuleman mukaan sitä säilytetään hotelli Sacherin kassakaapissa. Väittäisin näiden kahden alla olevan reseptin olevan ehkä lähempänä oikeaa. Reseptit olen kääntänyt parhaani mukaan saksasta, en siis ole ammatiltani kääntäjä (enkä myöskään leipuri :-)) Jos joku on kiinnostunut alkuperäisestä reseptistä niin saa ottaa yhteyttä. Ja ihan muuten tiedoksi, että Sacherilta löytyy myös nettikauppa.

Sachertorte, Sacherin keittokirjasta "Das neue Sacher Kochbuch"

Irtopohjavuoka 22-24 cm

140 g huoneen lämpöistä voita
110 g tomusokeria
1/2 sisältö vanilijatangosta
6 munan keltuaista
6 munan valkuaista
130 g suklaata
110 g sokeria
140 g vehnäjauhoja
n. 200 g aprikoosimarmeladia

Kuorrutus:
200 g sokeria
150 ml vettä
150 g suklaata

Vatkaa voi, tomusokeri ja vanilija vaahdoksi. Lisää yksitellen munan keltuaiset. Vatkaa paksuksi vaahdoksi. Sulata suklaa vesihauteessa ja sekoita kertaalleen. Vatkaa munan valkuaiset sokerin kanssa kovaksi kiiltäväksi vaahdoksi. Sekoita massat keskenään ja sihtaa joukkoon vehnäjauhot.

Peitä irtopohjavuuan pohja leivinpaperilla, sivele reunat voilla ja vehnäjauhoilla. Kaada massa vuokaa ja tasoita pinta. Paista 170 °C vajaa tunti. Jätä ensimmäisten 10-15 minuutin ajaksi uunin luukku hieman raolleen. Kakkupohja on kypsä, kun kakun pintaa pehmeästi painaessa kakku tuntuu pehmeän kimmoisalta. Kumoa kakku ja anna jäähtyä. Irrota n. 20 minuutin jälkeen pohjalla oleva leivinpaperi, käännä kakku ja anna kakun jääntyä kokonaan vielä vuuan sisällä, jotta pinta tasoittuu. Halkaise kakku vaakatasossa.

Lämmitä aprikoosimarmeladi ja sekoita tasaiseksi. Voitele molempien kakkupuoliskojen leikkuupinnat marmeladilla ja aseta marmeladipinnat toisiaan vasten. Sivele koko kakku marmeladilla ja anna kuivahtaa.

Kuorrutus:
Anna veden ja sokerin kiehua 5-6- minuuttia, anna jäähtyä. Sulata suklaa vesihauteessa. Lisää suklaan joukkoon sokerisiirappi ohuena nauhana kokoajan sekoittaen. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi (suora käännös olisi tässä kohtaa huulenlömpöiseksi :-)) ja kaada kakun päälle. Tasoita kakun pinta mahdollisimman vähillä lastan vedoilla. Anna kuivua kunnes pinta on kovettunut,

Tämä toinen resepti on Carla Sacherilta. Carla Sacher oli naimisissa Franz Sacherin pojanpojan kanssa. Carla on kuuleman mukaan saanut reseptin Sacherin talon pitkäaikaiselta kokilta. Tässä kuva 91-vuotiaan käsinkirjoittamasta reseptistä. Elisabeth Gürtler (tämän hetkinen Sacherin johtaja) oli ymmärrettävästi "not amused", kun hänen isoäitinsä resepti julkaistiin paikallisessa lehdessä.

Sachertorte, Carla Sacher

Massasta tulee kaksi isoa kakkua

Vatkaa 140 g voita ja 40 g sokeria vaahdoksi.
6 munan keltuaista
280 g suklaata, ei liian kuumaa muuten suklaa menettää aromeja
Vatkaa 12 kananmunan valkuaista vaahdoks, lisää ripaus suolaa, vatkaa 200 g sokerin kanssa kiinteäksi vaahdoksi.
Sekoita joukkoon 220 g siivilöityjä vehnäjauhoja sekä 60 g kaakaota
Kaada massa leivinpaperilla vuorattuu irtopohjavuokaan
Paista 45 minuuttia, 160-170 °C
Jäähdytä kakku ja kumoa vuuasta.
Puolita kakku ja sivele kakun puolikkaiden pinnat lämpimällä aprikoosimarmeladilla. Aseta pohjat vastakkain. Sivele kakun sivut ja päälliset kuumalla marmeladilla.

Suklaakuorrutus:
750 g rouhittua suklaata
30 g kaakaota
250 g sokeria
1/8 l vettä
Keitä kunnes seos on venyvää.
Peitä kakku kädenlämpöisellä kuorrutuksella.

Tuossa videossa muuten mainitaan, että Sacherkakku tulisi säilyttää 16-18 °C, ei siis jääkaapissa.

Tämän myötä toivotan kaikille ihanaa Juhannusta, jonka saan onnekseni viettää pitkästä aikaa Suomessa!

Monday 21 June 2010

Leipä täydennystä

Mä pääsen tällä viikolla täydentämään ruisleipävarastoja Suomeen mutta sitä odotellessa tein täysjyväleipää auringokukansiemenillä sekä täysjyväsämpylöitä. Reseptejä ei sen kummemin ole, nää teen aina ihan näppituntumalla.


Tuesday 15 June 2010

Synttärikakku

Mansikka-kinuskikakku itselleni :-) Vuosia alkaa olla jo turhankin paljon mutta kakku piti tietysti tehdä. Ensimmäistä kertaa tein kinuskia (kinuskikissan ohjeella) ja hyvin onnistui. Jotenkin tuo kermapursotuksien teko ei ole ollenkaan mun laji. Harjotusta pitiäisi näköjään tehdä todella paljon enemmän. Koristeeseenkaan en ole ollenkaan tyytyväinen, vihreä glitteri lehdissä tekee koristeesta ihan liian jouluisen mun makuun ja se on auttamattomasti liian iso.





Sunday 13 June 2010

Hätävara leivokset

eli Banoffee curd-vanilija-mansikka -leivokset. Perjantain grillijuhliin tulikin yllättäen enemmän vieraita kun ajattelin ja tekemäni kakku jäi auttamattoman pieneksi. Piti äkkiä keksiä jotain helppoa niistä aineistä mitä kotoa löytyi. No, lehtitaikina äkkiä uuniin ja väliin banoffee curd-tahnaa. Päälle vanilijamousse ja mansikan pala. Nää hävis hyvin nopeasti parempiin suihin. Olis ehkä pitänyt puolittaa paistetut lehtitaikinan palat vaakatasossa ja sitten täyttää, niin olis ehkä leivokset näyttänyt paremmalta ja olis tullut enenmmän :-)


Saturday 12 June 2010

Mansikka-mustikka kakku

Me grillailtiin eilen isolla porukalla meidän terassilla. Yhdellä ystävällä oli ollut viime viikonloppuna synttärit, jotka jäi silloin juhlimatta, joten tarjoiltavana eilen jälkkäriksi täytekakkua. Jotenkin suunnitelmat koristelusta ja todellisuus ei eilen oikein kohdannut. Olin suunnitellut komeat kiekurat kakun päälle mutta tilaa ei ollutkaan tarpeaksi. Suuklaapisarat kakun päällä ei kuulunut ollenkaan suunitelmiin mutta jotenkin kaipasin mansikoiden ja mustikoiden lisäksi jotain. Ei siis ihan nappitulos mutta kuuleman mukaan erittäin hyvä.





Kakun toisessa välissä mustikkahillo-rahka-tuorejuusto ja mansikan paloja ja toisessa mansikkahillo-rahaka-tuorejuusto ja mustikoita. Meillä on mansikka-aika parhaimillaan, joten ne maistuu nyt erityisen herkulliselle. Pensasmustikat oli jotenkin vetisen makuisia.